DEKOMPRESOR /NAUKA #6: Kawa, co warto wiedzieć. Rozmowa z Marcinem Michalikiem

Kawa, co warto wiedzieć
Zapraszamy wszystkich miłośników kawy ( i nie tylko), chcących spojrzeć na kawę okiem profesjonalisty. Jeśli chcesz wiedzieć, czy kawę można porównać z winem. Co dzieje się podczas parzenia kawy i jak zrobić to poprawnie. Czy istnieją kawy ekskluzywne. Czy kawa może być rakotwórcza. Oraz czy espresso to bomba kofeinowa. Ten odcinek rozwieje kilka mitów, podsunie garść przepisów i da Ci zupełnie nowe spojrzenie na kawę.

Bez zdradzania szczegółów, zapraszamy na wyprawę do krainy kawy. Nie koniecznie tej czarnej. Rodzajów kawy jest wiele, smaków jeszcze więcej. Większość naukowców zaleca spożywanie do 500mg kofeiny dziennie, co przekłada się na około 4 filiżanki kawy. Przyjmuje się, że kawa w tej ilości nie tylko nie jest szkodliwa, ale może nawet pozytywnie wpływać na organizm człowieka.

Kawa luwak (kopi luwak) to najdroższa kawa świata – jej filiżanka kosztuje niemal 100 zł. Ziarna wydobywa się z odchodów indonezyjskiego łaskuna muzanga (Paradoxurus hermaphroditus) z rodziny łaszowatych, który zjada tylko najlepsze owoce kawy. Po częściowym nadtrawieniu w żołądku zwierzęcia kawa traci gorzki smak i zyskuje lepszy aromat. Po umyciu, ziarna traktowane są tak samo jak inne gatunki. Z odcinka dowiesz się min, czy dziś warto poszukiwać tej kawy. Oraz jakie zdanie o tej dość nietypowej metodzie pozyskiwania kawy mają eksperci.

Marcin Michalik - Mistrz Polski Latte Art 2010

Marcin jest utytułowanym baristą, mocno zaangażowanym w szerzenie kultury kawowej w Polsce. Jego specjalnością jest sztuka latte art oraz łączenie kawy z alkoholem. Jako trener baristów pracuje już od czterech lat, a jego osiągnięcia trenerskie to między innymi tytuł vice Mistrza Polski Latte Art oraz Coffee In Good Spirit 2009

Najważniejsze osiągnięcia:

  • Mistrz Polski Latte Art 2010
  • Dwukrotny Vice Mistrz Polski Baristów 2007 (nagroda dodatkowa za najbardziej oryginalnego drinka dowolnego) oraz 2008
  • Vice Mistrz Polski Latte Art 2008
  • Finalista (szóste miejsce na świecie) World Coffee In Good Spirit na Wonderful Coffee 2008 w Kopenhadze
© materiały graficzne / myzyczne pochodzą od: